RU
Аналіз на толерантність до глюкози

Аналіз на толерантність до глюкози

Аналізи на толерантність до глюкози проводять для того, щоб визначити потенційну групу ризику або виявити прихований цукровий діабет. За результатами тесту визначається, чи не порушена толерантність до глюкози у пацієнта, тому що такого роду порушення говорить про можливе захворювання діабетом.

Тест на толерантність людям до 45 років потрібно здавати раз на три роки, а після 45 років - щорічно. Крім того, ці аналізи слід здавати людям з надмірною вагою, хронічними хворобами нирок і печінки, серцево-судинної системи. Обов'язково слід здати цей тест тим, у кого рівень глюкози в крові варіюється в межах 5,7-6,9 ммоль / л і тим, у кого у родичів був діабет.

Сама процедура дослідження на толерантність не складна, але для отримання достовірних результатів потрібно, щоб людина була абсолютно здоровий і не брав ліків, які міняють рівень глюкози в крові. Пару днів до здачі аналізу, пацієнт повинен харчуватися як звичайно, при цьому кількість вуглеводів має бути не менше 150г на добу. Перед аналізом востаннє поїсти можна за 14 годин, а вранці не слід пити каву або чай.

Кров для аналізу береться з пальця і повторюється ця процедура кілька разів. Перший раз кров береться натщесерце, потім пацієнт повинен протягом 5-ти хвилин випити розчин з глюкози (75г) і 250мл води. Після цього через годину і через дві години роблять повторний забір крові. За отриманими результатами лікар визначає толерантність до глюкози.
Норма: перший забір крові - не вище 5,6, а через 120 хв - не більше 7,8 ммоль / л.
Толерантність до глюкози порушена: перший забір крові - не більше 6,1, а через 120 хв - в межах 7,8-11,1 ммоль / л.
Цукровий діабет: перший забір крові - більше 6,1, а через 120 хв - більш 11,1 ммоль / л.

На ранніх термінах виявити захворювання на цукровий діабет, а також попередити цю хворобу у тих, хто до неї схильний можна за допомогою тесту на толерантність до глюкози.

Здати аналіз на толерантність до глюкози