Аналізи на толерантність до глюкози проводять для того, щоб визначити потенційну групу ризику або виявити прихований цукровий діабет. За результатами тесту визначається, чи не порушена толерантність до глюкози у пацієнта, тому що такого роду порушення говорить про можливе захворювання діабетом.
Тест на толерантність людям до 45 років потрібно здавати раз на три роки, а після 45 років - щорічно. Крім того, ці аналізи слід здавати людям з надмірною вагою, хронічними хворобами нирок і печінки, серцево-судинної системи. Обов'язково слід здати цей тест тим, у кого рівень глюкози в крові варіюється в межах 5,7-6,9 ммоль / л і тим, у кого у родичів був діабет.
Сама процедура дослідження на толерантність не складна, але для отримання достовірних результатів потрібно, щоб людина була абсолютно здоровий і не брав ліків, які міняють рівень глюкози в крові. Пару днів до здачі аналізу, пацієнт повинен харчуватися як звичайно, при цьому кількість вуглеводів має бути не менше 150г на добу. Перед аналізом востаннє поїсти можна за 14 годин, а вранці не слід пити каву або чай.
Кров для аналізу береться з пальця і повторюється ця процедура кілька разів. Перший раз кров береться натщесерце, потім пацієнт повинен протягом 5-ти хвилин випити розчин з глюкози (75г) і 250мл води. Після цього через годину і через дві години роблять повторний забір крові. За отриманими результатами лікар визначає толерантність до глюкози.
Норма: перший забір крові - не вище 5,6, а через 120 хв - не більше 7,8 ммоль / л.
Толерантність до глюкози порушена: перший забір крові - не більше 6,1, а через 120 хв - в межах 7,8-11,1 ммоль / л.
Цукровий діабет: перший забір крові - більше 6,1, а через 120 хв - більш 11,1 ммоль / л.
На ранніх термінах виявити захворювання на цукровий діабет, а також попередити цю хворобу у тих, хто до неї схильний можна за допомогою тесту на толерантність до глюкози.
Здати аналіз на толерантність до глюкози